Цікаві факти!

Цікаві факти про згущене молоко.

За деякими даними ідея отримання згущеного молока була запропонована в 1810 р французом Ніколя Аппер. Цей паризький кондитер виявив, що якщо прокипятити банку з соком, її вміст довго не зіпсується. А після довгих досліджень, він зясував, що молоко краще зберігається в запаяних бляшаних банках, які до того ж не лопаються при кипятінні. Однак цей винахід було запатентовано американцем Гейлом Борденом 19 серпня 1856 року. У 1850 Борден взявши за основу ідею француза створив мясний сухар, і в 1851 був запрошений до Лондона на торговельну виставку. Повертаючись, він став свідком загибелі кількох дітей через отруєння недоброякісним молоком хворих корів. З цього моменту Борден зайнявся згущенням молока.

У 1858 році в США відкрився перший в світі завод з виробництва згущеного молока, а з початком Громадянської війни продукт став вироблятися у величезних кількостях для постачання їм солдатів Півночі. Післявоєнна популярність Бордена дозволила йому організувати кілька нових заводів, передати процвітаючу компанію синам, а самому закінчити дні в маленькому техаському містечку, названому в його честь Борденом.

Перший завод з виготовлення згущеного молока в Росії зявився в Оренбурзі.

Згущене молоко, що випускалися в СРСР, фасовані в жерстяні консервні банки з біло-синьо-блакитними паперовими етикетками. Цей образ був настільки постійний з десятиліття в десятиліття, що його дизайн досі використовується в якості своєрідного бренду. При цьому існують варіації вареного згущеного молока, також використовує дизайн упаковки оригіналу, але пофарбованого в коричневу (за кольором вареного згущеного молока) колірну гамму.

Для постачання північних та інших важкодоступних територій згущене молоко випускалося в жерстяних банках обсягом 3 літри. Форма банки і дизайн етикетки при цьому був таким же.

За радянських часів карамелізоване (варене) згущене молоко з цукром промислово не випускали, а готували в домашніх умовах шляхом додаткової варіння звичайної згущенки прямо в банку на водяній бані протягом декількох годин. При википанні води банки зазвичай вибухають.

Згущене молоко виходить виправними цільного молока з додаванням до нього 12% кристалічного цукру або без нього.

Головний показник якості згущеного молока (як звичайної, так і вареної) - процентна складова жирів і вологи, які, виходячи з ГОСТів, повинні бути не нижче 8,5% і не вище 26,5% відповідно. При виготовленні згущеного молоко допускається застосовувати тільки натуральні молочні жири, використання рослинних жирів заборонено, а називатися він повинен "Молоко незбиране згущене з цукром".

https://pp.userapi.com/c852036/v852036470/ddb1f/Sllyl1AEjno.jpg
x

Фотография 1 из 1

закрыть
Наверх